Gezondheid

In artikel 4 van het Verenigingsfokreglement (zie onder Fokkerij) zijn bepalingen opgenomen ter voorkoming van heupdysplasie, elleboogdysplasie, hart, oogafwijkingen en de nierziekte cystinurie.  


Rasspecifieke gezondheidsproblemen

Het ellebooggewricht

Anatomie van het ellebooggewricht

Het ellebooggewricht is voornamelijk een scharniergewricht waarbij spaakbeen en ellepijp van de onderarm bewegen ten opzichte van het opperarmbeen. Ook kunnen spaakbeen en ellepijp ten opzichte van elkaar bewegen, alhoewel bij de hond niet zo duidelijk als bij de mens (schroevendraaierbeweging) of de kat.

Dit gecompliceerd opgebouwd gewricht, waarbij drie botten een rol spelen, is belangrijk voor de voortbeweging en voor het dragen van het gewricht: ongeveer 60% van het lichaamsgewicht wordt gedragen door de voorpoten (of door één voorpoot tijdens voortbewegen).

Naast afwijkingen in dit gewricht door trauma (botbreuken, elleboog uit de kom) komen er ook ontwikkelingsstoornissen in het ellebooggewricht voor, waardoor ernstige veranderingen in het betreffende gewricht ontstaan die samengevat worden onder de term “Elleboogdysplasie“.

Lees hier verder................


Heupdysplasie

Heupdysplasie, meestal aangeduid als HD, is een ontwikkelingsstoornis aan het heupgewricht, die zich pas na de geboorte ontwikkelt en die zich vooral bij grote en zware rassen, dus helaas ook bij de Newfoundlander, voordoet.

Lees hier verder.................