Opvoeding

De opvoeding als zodanig vraagt geen harde hand.
Integendeel zelfs...

Met liefde, geduld en consequent zijn, kunt u alles bereiken.
Het lijkt wel of het een en ander wat traag tot hem doordringt. Als u hem de tijd gunt, zult u merken dat hij zeer attent en vol begrip is.

Bij de opvoeding, als u uw pup in huis krijgt, is het zindelijk maken natuurlijk één van de eerste dingen waarmee u bezig zult zijn. Dat hoeft geen probleem op te leveren als u er maar de tijd voor neemt om hem de eerste weken goed in de gaten te houden.
De pup zal van nature nooit zijn eigen bed bevuilen, maar daarnaast is alles geoorloofd.

Een goede oplossing voor deze misvatting van zijn kant is de 'kranten-periode'. Leg rond zijn plekje oude kranten waarop hij zijn behoefte kan doen. Door nu steeds deze kranten richting buitendeur te verplaatsen en tenslotte buiten de deur te leggen, krijgt uw pupje al snel door 'waar' en 'wat' er van hem verlangd wordt.
Op vaste tijden eten, drinken, spelen, slapen en attent zijn als hij wakker wordt om hem dan meteen buiten te zetten is zinvol. Hij zal er dan gauw een gewoonte van maken om buiten zijn behoefte te doen.

Naarmate hij opgroeit, worden zijn dagelijkse wandelingen langer. Op den duur zullen die wandelingen zelfs een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag gaan nemen, want een Newfoundlander moet voldoende beweging krijgen.

Het is nodig hem er ook meteen aan te wennen dat hij dagelijks geborsteld wordt. Dat is goed voor het contact met de hond en bovendien zal uw 'beer' er prachtig uitzien.
Die borstelbeurten vragen van uw kant overleg, voorzichtigheid en geduld, want als u hem pijn doet zult u er een hele klus aan hebben. Heeft u echter zijn vertrouwen gewonnen dan zal een Newfoundlander het zich graag laten welgevallen. Denkt u echter niet te licht over het borstelen.

U kunt veel nut hebben bij de opvoeding van uw Newfoundlander door naar de, voor u dichtstbijzijnde, ringtraining te gaan, die de NNFC organiseert.
Daar kunt u gezamenlijke wandelingen maken met vele Newfoundlanderbezitters en hun honden en gezellig praten over uw belevenissen.

U kunt meemaken hoe een Newfoundlander zich moet gedragen in gezelschap van andere mensen en honden en eventueel op tentoonstellingen. 
Ook het bezoek aan een dierenarts zal soepeler verlopen als u uw hond heeft geleerd  zijn gebit te tonen en betast te worden door vreemden.

Daarnaast kunt u voor een puppycursus of andere gehoorzaamheidstraining terecht bij plaatselijke erkende kynologische verenigingen.