Eer ge begint...

De Newfoundlander:
een ras dat veel geeft, maar ook veel vraagt.

"Daar staat hij, onze goedhartige reus,
de hercules, de majesteit, maar groter is zijn eretitel:
de gentleman onder de honden.
Machtig op zijn zware benen, laag en zwaar,
massief, als een blok, de machtige kop rond
gebogen met daarin een paar donkere,
zielsvolle ogen. Ogen die spreken van wilskracht,
van moed, van zachtheid.
Ogen die spreken van een nobel karakter,
van een zich voelen als een persoonlijkheid."

Met deze woorden typeerde destijds een bekende kynoloog, pionier van het Newfoundlanderras in Nederland en grondlegger van de  Nederlandse Newfoundlander Club, Johan Pieterse, uiterlijk en karakter van de Newfoundlander.
Deze woorden van 50 jaar geleden klinken misschien wat gezwollen, ze zijn niettemin nog altijd actueel.

De Engelse dichter Byron noemde hem in het grafschrift voor zijn hond Boatswain:

"Iemand die schoonheid bezit zonder ijdelheid,
kracht zonder brutaliteit,
moed zonder wreedheid en
alle deugden van de mens zonder zijn gebreken."


Steeds opnieuw raken mensen in de ban van dit ras en willen zo'n hond in hun gezin en huis opnemen, maar ook voor de Newfoundlander geldt, dat hij - ondanks de moed, zelfstandigheid en 'intelligentie' die we hem mogen toedichten - uiteindelijk voor zijn leven en levensomstandigheden volstrekt afhankelijk is van de mens die zijn 'baas' wil zijn.

Daarmee aanvaardt de mens een verantwoordelijkheid die hij in voor- en tegenspoed moet willen en kunnen dragen. Daarvoor wordt hij overigens in de vorm van trouw, aanhankelijkheid, kameraadschap, bescherming en niet in de laatste plaats door schoonheid rijkelijk beloond.

De Newfoundlander is een grote, brede en zware hond die mede door zijn rijke beharing aan een beer doet denken. Wie raakt niet onder de indruk van zo'n zwarte, bruine of wit-met-zwart gevlekte reus...? Steeds weer zult u op straat belangstelling en bewondering oogsten, als u met uw Newfoundlander een blokje om gaat.

Maar zal de bakker ook zo enthousiast zijn als u op zaterdagmorgen met uw beer zijn volle winkel binnen stapt? En uw medeklanten? 

En wat nu met uw familie of vrienden die normaal even aankwamen voor een kop koffie maar die angst voor honden hebben?

We willen maar zeggen:
De ene mens is de andere niet en dus zal niet iedereen uw liefde voor grote honden delen. Dat hoeft ook niet en u hoeft zich er ook niets van aan te trekken, maar het is wel goed er even bij stil te staan.

Aan de andere kant zult u ongetwijfeld ook familieleden en vrienden hebben die even dol op honden zijn als u, die u benijden om uw beerachtig bezit en er geen enkel bezwaar tegen hebben indien u uw aanwinst meebrengt als u op bezoek komt. 

Als u uw hond als pup krijgt zal dat in het begin nog geen moeilijkheden geven, maar uw pup groeit - in het begin nogal snel zelfs - en uw auto niet. U zou dan ook niet de eerste zijn die ter wille van de nieuwe huisgenoot op den duur een grotere auto of zelfs op een stationcar over moet gaan. Op zich natuurlijk geen onoverkomelijk bezwaar, maar toch wel iets om over na te denken voor de aanschaf van uw Newfoundlander.


Bent u ervan overtuigd dat u een hond kunt bieden wat hij nodig heeft, en blijft u bij uw voornemen een hond aan te schaffen, ga dan vooral niet overhaast te werk.

Stel uzelf op de hoogte van de mogelijkheden (pup/volwassen hond, kruising/rashond, teef/reu, asiel/fokker enzovoort). 

Lees informatieve literatuur (boeken, tijdschriften, folders). Spreek met dierenartsen, asielbeheerders, andere hondenbezitters. Wees kritisch.

Bedenk dat veel rassen worden aangeprezen als "de ideale gezinshond" terwijl ze dat niet altijd zijn. Weet dat sommige hondenfokkers en -handelaren alleen geïnteresseerd zijn in geld en niet in de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de honden die zij verkopen.

Veel rashonden hebben tegenwoordig aanleg voor erfelijke ziekten. Realiseer u dat sommige van deze ziekten het regelrechte gevolg zijn van een "schoonheidsideaal" van de mens, bijvoorbeeld: oogproblemen of ontstekingen bij bolle ogen, veel haar of rimpels, ademhalingsproblemen bij korte snuiten, gewrichtsaandoeningen bij kromme-poten, lange ruggen etc.

Kies niet voor een bepaalde hond omdat die zo populair is, of omdat hij steeds te zien is in advertenties of tv-reclames. Gun uzelf de tijd, koop nooit een hond impulsief. Bel de Hondenbescherming, daar kan men u advies geven. 

Helaas zijn er veel fokkers (vooral van populaire hondenrassen) die wel geld willen verdienen, maar het niet zo nauw nemen met de verzorging en huisvesting van hun honden. Ook wordt er lukraak gefokt, zonder rekening te houden met bijvoorbeeld erfelijke ziekten. Er zijn handelaren die hun hondjes betrekken van mega-fokkers, die in schuren honderden teven en pups houden. Ook worden puppies als ordinaire handelswaar aangevoerd vanuit het buitenland.
Als u zo'n hondje koopt, weet u niets van zijn voorgeschiedenis. Het dier is misschien niet ingeënt, heeft wellicht een ziekte onder de leden of is niet gesocialiseerd. Dit laatste kan ervoor zorgen dat de hond zijn leven lang schuw blijft, of zelfs een "angstbijter" wordt.

Een hond is een levend wezen en geen wegwerpartikel.

LET OP!

  • Wees voorzichtig met advertenties uit de krant.
  • Koop nooit een hondje via de telefoon.
  • Ga altijd zelf bij de fokker of handelaar kijken en gebruik daar uw gezonde verstand.
  • Neem bij twijfel GEEN hondje mee, hoe moeilijk dat ook is!