Newfoundlander als pup

Op een leeftijd van ongeveer 8 weken kunt u dan eindelijk uw Newfoundlanderpup afhalen.
Een heuglijke gebeurtenis waarnaar u reeds lang heeft uitgekeken.

Wanneer u uw pup bij de fokker gaat halen, probeer dan met af haar hem overeen te komen dat dit tijdstip zo vroeg mogelijk op de dag valt. De pup heeft dan wat meer tijd om aan u, uw gezinsleden en de nieuwe omgeving te wennen.

Het is voor de pup een hele onderneming. Weg van de vertrouwde omgeving van moeder, broertjes en zusjes om bescherming bij te zoeken of om mee te spelen, maar vooral weg bij bekende geurtjes. Maar daarover straks meer.

Tijdens de reis van de fokker naar huis blijkt de hond soms gevoelig voor wagenziekte. Zorgt u dus vooral voor wat badhanddoeken om de eventuele narigheid op te vangen.

Zodra u thuis komt is uw eerste zorg rust. Tracht zoveel mogelijk familieleden die ook graag uw nieuwe wolbaaltje willen knuffelen vriendelijk maar beslist te weren. Geef de pup de gelegenheid om op z'n gemak zijn nieuwe omgeving te onderzoeken. Zet hem niet direct buiten, ook voor een hond betekent het in huis zijn, geborgenheid. Laat hem daarom eerst binnen een beetje wennen. Straf hem ook niet als hij zijn plasje of erger in huis doet, want hij heeft in dat opzicht nog geen ervaring en is nog niet gewend het op te houden.

Laat de pup in het begin niet teveel alleen, maar wen hem wel eraan goed alleen te kunnen zijn. Ook dat is iets wat hij moet leren. Zorg ervoor dat hij een vast plaatsje krijgt, waar hij nu en voor straks, rustig kan gaan liggen.
Zet hem dan ook geregeld terug op dat plaatsje, zodat hij begint te begrijpen dat zijn plaats is.
Heeft u kleine kinderen, wees dan voorzichtig als u de pup aan hen laat zien.
Leer de kinderen direct om de pup niet hardhandig aan te pakken.
Leer hen, dat als de pup op zijn eigen plekje ligt, ze hem altijd met rust moeten laten.

De eerste nachten

Dan pas komt bij de pup het gemis van het nest naar boven. Probeer hem daarom iets te geven dat hem de nabijheid van het nest doet ervaren. Laat hem bij u in de buurt slapen, zodat hij reuk- en gehoorcontact heeft.
Beter is dat u, wanneer u de pup gaat halen, een paar lappen meeneemt om daarmee de moederhond, de broertjes en zusjes goed af te wrijven, zodat de geur goed in de lappen doordringt. 

U bereikt daarmee dat de pup zich minder eenzaam zal voelen.
Ook al is het donker, de bekende luchtjes en geurtjes zijn toch bij hem.
Neem overigens nooit de pup bij u in bed, want dat kan gemakkelijk een gewoonte worden en dat is later een gewicht van 50 kg of meer op uw benen geen pretje. 
Het is trouwens niet fris ook, vooral als de hond uit z'n vacht gaat. 

Vergeet nooit... 

"Een Newfoundlander is een hond en dient daarom als hond behandeld te worden" 

Maak afspraken voor een wormenkuur en voor herhalingsentingen.
U kunt eventueel ook de voedingslijst met uw dierenarts bespreken, want u heeft, als het goed is, van de fokker een lijst meegekregen waarop 'wat' en 'hoeveel' de pup en straks de jonge hond moet eten.

Het is wel wenselijk dat u zich zoveel mogelijk aan deze lijst houdt.