Verzorgen en in model brengen van de Newfoundlander vacht

Monja Remmerswaal is exterieurkeurmeester van ons ras.
We zien haar regelmatig op onze KCM, aankeuringen en de NF Dag.
Monja heeft zelf standaard poedels waarmee ze naar show gaat en aan behendigheid(swedstrijden) doet.
In haar dagelijkse leven heeft ze een trimsalon en verwelkomt ze regelmatig newfoundlanders.

Monja heeft op ons verzoek een Newfoundlander op tafel gezet en ons vertelt hoe deze het beste verzorgd kan worden.
Zie onder haar verhaal en de foto’s die daar bij horen.

We beginnen met het “uitblazen” van de vacht droge vacht met een waterblazer ook wel booster genoemd. Dit om de los zittende wol uit de vacht te verwijderen en een eventuele klit al wat uit elkaar te blazen. Mocht de vacht veel vuil bevatten en u heeft de mogelijkheid om de hond te wassen gaat hij of zij nu in bad en wordt daarna met de waterblazer goed droog geblazen. Dan met een universeel borstel de langere beharing aan de benen, borst, buik en broek en staart laag voor laag door borstelen.

Vachtverzorging_1Ik gebruik daar ook altijd een vachtspray bij om makkelijker door de vacht te komen en om te voorkomen dat het haar breekt. De vacht spray breng ik steeds even aan op de borstel. Met een grove houten kam kan het borstelwerk gecontroleerd worden.

Het modelleren kan beginnen, ik begin bij het hoofd dat volgens de ras standaard massief, breed en licht gewelfd is en bedekt met kort(er) haar. Met de grove kam, kam ik het pluizige langere haar op en pak het aan de puntjes beet en pluk het er in de groeirichting voorzichtig uit. Belangrijk dat er maar een paar haren tegelijk geplukt worden en niet een hele bos tegelijk want dat zal de hond niet waarderen. Rubber plukvingers helpen om beter grip op het haar te hebben.

Vachtverzorging_2   


Vervolgens worden de oren met een effileer schaar gemodelleerd, langs de oorranden en het haar bovenop het oor eerst opkammen  en dan tegen de groei richting van het haar of met de richting mee, maar nooit dwars op het haar want dan ontstaan er happen. Dit kan met een dubbele of met een enkele effileer schaar. Mocht het oor wat groot zijn, kun je het haar bij de aanzet aan het hoofd wat langer laten zodat het optisch wat kleiner lijkt.

Vachtverzorging_3


De hals moet sterk zijn en lang genoeg om het hoofd waardig te dragen. Wanneer de hond een volle kraag heeft die al vlak onder de snuit begint, geeft dat optisch al gauw de indruk van een wat korte hals. Ook hier worden met behulp van de plukvingers het overtollig haar weggeplukt met een vloeiende overgang naar de borst. De zijkant van hals en overgang van schouder naar opperarm worden ook de lange pluisharen weggeplukt, zodat de hoekingen in het front goed te zien zijn.

Vachtverzorging_4


Bij de voorbenen wordt de bevedering ook plukkend gemodelleerd zodat het haar mooi naar achteren valt en niet opzij uitsteekt, dat zou de indruk kunnen geven van uitdraaiende ellebogen.

De voeten zijn groot en rond, goed gesloten met sterke compacte tenen. Om dit te accentueren borstlen we de haren op de voet omhoog en de uitstekende haren worden met een effileer schaar ingekort. Geen gaten tussen de tenen knippen, dat geeft de indruk van gespreide tenen. Langs de randen van de voet het haar met een rechte schaar inkorten en ook onder de voet het haar gelijk aan de kussens knippen. Vergeet de nagels niet indien nodig te knippen.

De onder belijning ligt iets dieper als de elleboog en is bijna recht, om dit zo natuurlijk als mogelijk eruit te laten zien heb ik het geplukt. Wanneer dit niet zou kunnen gebruik een effileer schaar.

Bij de achterhand is het belangrijk dat het dijbeen breed en krachtig moet zijn met goede knie hoeking. Door het overtollige haar weg te plukken kunnen ook hier de juiste accenten gelegd worden.
Bij de hak wordt dit ook weggeplukt, zodat het haar naar achter valt en de hak recht en “laag’ is.

Voor het modelleren van de achtervoeten geldt hetzelfde als bij de voorvoeten.

Vachtverzorging_5


We zijn er bijna! De staart wordt uitgeborsteld en vooral niet aan knippen, daar deze tot of iets tot onder de hak moet reiken. De broek is ook vol, maar alles wat tot onder de hak reikt kan ingekort door of voorzichtig te plukken of met gebruik van een effileer schaar. (van achteren gezien zie je een beetje een driehoek wanneer je de staart omhoog houdt)

Doordat het haar geplukt is blijft de kleur en structuur behouden.

Vachtverzorging_6