Officiƫle brevetten

De doelstelling van dit programma is om de in watersport met honden geĆÆnteresseerde hondeneigenaren en liefhebbers te motiveren deel te nemen aan het behalen van brevetten in verenigingsverband. 

De oefeningen zijn gebaseerd op de realiteit, maar hebben een sportief karakter. 
Het bevorderen van zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid van de hond en optimalisering van de baas-hond relatie zijn een doelstelling van dit programma. 

Watersport met honden zorgt voor onbelaste beweging van de hond en daarmee worden de spieren en gewrichten op een verantwoorde wijze ontwikkeld en getraind. 
De natuurlijke aanleg voor actief bezig zijn in het water is het basisprincipe waarop dit programma is gebaseerd. 

Gehoorzaamheidsoefeningen zijn onderdeel van dit programma, hiermee wordt de samenwerking tussen de hond en eigenaar en/of begeleider dusdanig gevormd, dat dit de baas-hond relatie ten goede komt. De honden komen door dit programma en de training hiervoor veelvuldig in contact met andere honden en voor hen onbekende mensen, wat een bijdrage levert aan de algemene ontwikkeling. 

Het is van groot belang dat de training van de honden voor deze watersport geleidelijk aan gebeurt en zonder enige vorm van dwang wordt uitgeoefend. 

De honden die deelnemen aan de brevetten en de daarbij behorende training dienen in goede gezondheid en conditie te verkeren en in het bezit te zijn van een door het ministerie afgegeven individuele vergunning of te vallen onder een algehele ontheffing om deel te nemen aan watersport met honden. Deze discipline staat open voor Newfoundlanders, Landseers ECT en Leonbergers die in het bezit zijn van een door de FCI erkende stamboom, aangevuld met een rashondenlogboek of werkboek waarin de behaalde resultaten bij de proeven worden genoteerd.


   Watersport programma Brevetten


 

Aanvraag ontheffing Trekhondenverbod


Aanvraagformulier ontheffing TrekhondenverbodU wordt geadviseerd de omschrijving zoals hieronder afgebeeld over te nemen.

Ontheffing Trekhondenverbod

 

logo